backgroundbackgroundbackgroundbackgroundbackground
Separator

Třída 9.B - 2021/2022

Dne 29.6.2022 proběhlo v hudebním sále pardubické radnice slavnostní vyřazení žáků 9. ročníků. Každá třída měla připravenou prezentaci mapující průřez jejich povinnou školní docházkou. V proslovu poté žáci poděkovali svým třídním učitelkám Darině Zelinkové, Ivaně Sobolíkové a Ireně Schoberové za pohodové roky strávené na benešovské základní škole. Slavnostní program doprovodilo vystoupení benešovského sborečku. Loučení bylo veselé i smutné zároveň. 

 

Přejeme našim deváťákům úspěšné vkročení do další životní etapy. 

 

 

 

Vážení rodiče,
 
srdečně Vás zveme na slavnostní ukončení školního roku pro deváté ročníky.
Kde: Hudební sál radnice, Pernštýnské náměstí 1, Pardubice
Kdy: 29. 6. 2022 od 17:00
 
Těšíme se na Vás
 
9. B

 

Dne 24.6.2022 se naše třída, ve spojení se třídou 9B, vydala na naučný výlet do Prahy.
Vyrazili jsme v ranních hodinách, z Pardubického nádraží a šťastní a nedočkaví jsme dorazili do našeho cíle - Hlavního nádraží v Praze.
Vydali jsme se k nedalekému národnímu muzeu, kde nás čekal velmi kreativně a krásně vymyšlený promítací tunel. Zde byl ukázán vývoj Prahy během let. Po té nás už ale čekali dvě dlouhé a zajímavé prohlídky.
První z nich nesla název ”Zázraky evoluce.„ V každé z místností byla postupně ukázána evoluce každé skupiny živočichů. Za mě nejzajímavější byli bez pochyby mořští živočichové. Vše bylo moc krásně
představeno a atmosféra historické budovy muzea vše jen podtrhovala.
Druhá z nich nesla název ”Nikdy se nevzdáme!„ Tato výstava nás více přiblížila klíčovým událostem roku 1942, jako byla například operace Anthropoid. Připomněli jsme si tak osudy tisíce lidí a vrátili se zpět v čase. Bez pochyby jsme si z této prohlídky odnesli silné emoce a nové znalosti.
Poté jsme měli volný rozchod po Václavském náměstí. Většina z nás se šla posílit dobrým jídlem do nedalekých podniků a jiní vyrazili prozkoumávat obrovské obchody. Nakonec jsme se ale všichni sešli zpět ve zdraví a vydali jsme se pomalu ale jistě na cestu zpět.
Cesta vlakem zpět byla bez pochyby tvrdý oříšek a to hlavně pro paní učitelky. Všechny své emoce z tohoto dlouhého dne jsme potřebovali pořádně vyjádřit a na hluk jsme zase tak moc nemysleli. I tak
jsme ale všichni bez komplikací dorazili zpět domů a věřím ze jsme si všichni tento den na plno užili.
Odnesli jsme si spousty znalostí, fotek ale především vzpomínek na které určitě budeme rádi vzpomínat i mimo školní léta.
Další skvěle strávený den se skvělou partou lidí. ☺
- Kateřina Skučková 9.C

Mám svůj sen

V pátek 27.5. se většina žáků 9.B a 9.C zúčastnilo workshopu ‟Mám svůj sen″ v Institutu Paměti národa.

Workshop začal společným seznámením s instruktorkami Markétou a Bárou a seznámením se s tématem workshopu. Po tomto krátkém úvodu jsme každý řekl svou vlastní definici slova svoboda a byly nám rozděleny role.

Prošli jsme si časovou osu s událostmi, které musely naše postavy prožít (2. světová válka, komunistický převrat, sebrání majetku, apod.) a byli jsme vtaženi do děje. Celý děj se odehrával v době Pražského jara v jednom z pražských činžáků, kde žili rodiny pospolu a každý jejich člen měl svůj sen, např.: studovat na vysoké škole, založit hudební skupinu, mít zpět rodinný majetek, apod.

Jako naše postavy jsme měli naději na splnění těchto snů když se vše začalo uvolňovat, ta ovšem rychle uhasla když v noci z 20. na 21. srpna 1968 vstoupila na území Československa vojska zemí Varšavské smlouvy.

Sny lidí, kteří nepodporovali komunismus byly pošlapány a většina se nikdy nesplnila. Mě samotnou to donutilo cítit se bezmocně a beznadějně a přesně tak se cítila většina lidí v této době.

Na konci tohoto workshopu jsme si sedli do kroužku a sdíleli mezi sebou, co jsme si uvědomili a co nám to dalo. Mě samotné to dodalo určitou vděčnost za dobu, ve které žiji, za dobu, ve které si můžu plnit své sny a odhodlanost nikoho nenechat mé sny pošlapat tak, jak to bylo v minulosti.

Tento workshop byl také poslední v tomto roce a já bych ráda za všechny poděkovala paní učitelce Schoberové, že nám tyto workshopy zařídila. Bylo to skvělé zpestření výuky.

Terka Brabcová, 9.B

Ve středu 8. června se v Chocni uskutečnilo Open Mistrovství ČR základních škol ve slowpitchi. Slowpitch je kolektivní smíšená pálkovací hra podobná softballu a baseballu, liší se především stylem nadhozu.

Mistrovství se účastnilo celkem 6 základních škol, které byly rozděleny do dvou skupin. Našimi soupeři byla ZŠ Pardubice - Polabiny 1 a ZŠ Blansko. Ze skupiny jsme postoupili z druhého místa s bilancí jedna výhra a jedna prohra.

Ve čtvrtfinále jsme poměřili síly s ZŠ M. Choceňského, Choceň. Zvítězili jsme a postoupili do semifinále, kde na nás čekala ZŠ Pardubice, nábřeží Závodu míru. Soupeře jsme velmi těsně udolali.

Do finálového zápasu jsme nastoupili proti ZŠ Blansko, na kterou jsme bohužel nestačili. Odvezli jsme si tak z Open Mistrovství ČR základních škol krásné stříbrné medaile. Všem zúčastněným děkujeme za vzornou reprezentaci školy. Velké díky patří také panu Špačkovi za trenérské vedení družstva!

Složení týmu: Macák, Berka, Hlaváček, Neruda, Zachař, Horálek, Horálková, Pintner a Táborský

Mokříž

 

V úterý 17.5. 2022 jsme měli opět možnost se zúčastnit laboratorních prací na Gymnáziu Dašická. Tématem těchto laboratorních prací byly tentokrát cukry a bílkoviny. Všichni jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací, a hlavně si vyzkoušeli nejrůznější pokusy, které se všem moc povedly. Určitě to nebyla naše poslední návštěva gymnázia a rádi se sem opět brzo podíváme.

 

Dne 10.5. 2022 se šest žáků naší třídy – Thea Kakrdová, Kája Cejnková,
Honza Marel, Terka Brabcová, Terka Jiříková a Filip Sedláček - účastnilo
laboratorní práce na gymnáziu Dašická. Laboratorní práce byla na téma
deriváty uhlovodíků, konkrétněji alkoholy.
Před začátkem samotné laboratorní práce vedené paní profesorkou
Málkovou jsme všichni dostali laboratorní pláště (ochrana oblečení) řekli jsme
si čemu se budeme věnovat a vysvětlili si první pokus – získání ethanolu z vína
pomocí destilace. Po vysvětlení prvního pokusu jsme se pustili do práce a ve
skupinkách po dvou sestavili destilační aparaturu. Následně jame začali
s destilací a po jejím dokončení jsme výslednou kapalinu zapálili abychom
ověřili zda se opravdu jedná o alkohol.
Když jsme první pokus dokončili následoval druhý o něco zajímavější. Než
jsme ovšem mohli začít, museli jsme si připravit aldehyd – pomocí líhu a
nažhaveného měděného drátku. Náš připravený aldehyd jsme poté rozdělili do
tří zkumavek a do každé přimíchaly jedno z činidel. Do jedné Schiffovo činidlo,
to s aldehydem zreagovalo růžově. Do zbylých jsme přidali Tollensovo a
Fehlingovo činidlo a nechali reagovat ve vodní lázni. Fehlingovo činidlo
zreagovalo tmavě modře a Tollensovo vytvořilo na stěnách zkumavky
‟zrdcadlo″.
Myslím že nás to všechny moc bavilo a těšíme se na další podobné
události.
Terka Brabcová
9. B

Ve čtvrtek 26. 5. 2022 od 7:00 bude sběrové ráno. 

Vážení rodiče,

v pondělí 16. 5. 2022 od 16:00 - 17:30 se konají konzultace opět ve škole ne online. Hurá, sláva, uvidíme se na živo =)

Prosíme o spolupráci ohledně omlouvání dětí - ze zákona je Vaší povinností dodat písemnou omluvu do 3 dnů od ukončení absence žáka. Prosím o nápravu a vyřešení tam, kde není splněno. Děkujeme.

Irena Schoberová + Ivana Sobolíková

Naše škola je zapojena do projektu Implementace Krajského akčního plánu Pardubického kraje II (I-KAP II), zaměřeného na podporu polytechnického vzdělávání. 

 

V rámci tohoto projektu se vybraní žáci 9. a 8. ročníků v úterý 19. dubna zúčastnili druhého projektového dne na Gymnáziu, Pardubice, Dašická 1083, který byl zaměřen na detekci radioaktivního záření. 

 

Na začátku čekala na naše žáky trocha teorie, z výkladu a prezentace se dozvěděli základní informace o radioaktivitě a radioaktivním záření. Následovalo představení a seznámení s měřicím přístrojem a příslušným softwarem.

 

A poté už se do měření mohli vrhnout samotní žáci, kteří pracovali ve tříčlenných skupinách. Čekalo na ně několik zajímavých úloh, ve kterých zjišťovali druh záření, které různé materiály vyzařují a jeho energii. Pokusy si také ověřili, které materiály jsou vhodné k odstínění jednotlivých druhů záření. Vše poctivě zaznamenávali do připraveného elektronického dokumentu. Na nejlépe pracující skupinu čekala odměna.    

 

Bylo i pár nebezpečnějších pokusů, na které se žáci pouze dívali. Na závěr si zopakovali vše, co se naučili. Věříme, že všichni se nejen dobře bavili, ale především získali mnoho nových informací o radioaktivitě a díky pokusům si tyto informace zafixovali. 

 

Kopecký, Mokříž a Zelinková
 

Pozn.: Všechny pokusy byly prováděny s bezpečnými hodnotami radiace.