backgroundbackgroundbackgroundbackgroundbackground
Separator

Třída 1.A

Oslava Velikonoc patří k významným křesťanským svátkům.

A ty naše české Velikonoce jsou pro anglicky mluvící země velmi zajímavé a odlišné.

Proto jsme si ve středu 16. dubna oba svátky vyzkoušeli.

Z českých tradic si plavčíci užili pomlázku. Někteří přinesli i řehtačku.

Děvčata pak za koledu kluky obdarovala mašlemi. Terezka měla dokonce i námořnickou mašli.

Děkujeme paní Novákové za velikonočního beránka, který k českým Velikonocím zkrátka patří.

Moc jsme si na něm pochutnali.

Z anglických tradic jsme vyzkoušeli Easter Egg hunt - hledání velikonočních vajíček, které nám poschovával Easter bunny - velikonoční zajíček. Paní asistence Šárce, která převzala roli Easter bunny, děkujeme za pomoc.

Potom nás čekal Easter egg spoon race ( závody s velikonočními vajíčky na lžicích ), který, kromě Velikonoc, anglické děti znají i ze sportovních dnů, které se v anglických školách většinou konají na konci školního roku.

Maruška nás pak obdarovala domácími skotskými máslovými sušenkami - shortbread.

Počasí bylo krásně jarní. Na školní zahradě jsme objevili fialky.

Zelenou trávu svojí žlutou barvou rozzářily první pampelišky.

Velikonoce jsou svátky jara.

Veselé Velikonce všem přeje 1.A

V dubnu nás navštívily dvě skupinky předškoláčků, aby se podívaly, jak to ve škole vypadá.

Plavčíci jim ukázali, co vše se ve škole od září naučili - číst, psát, počítat, spolupracovat, ...

Zkrátka co to znamená být školákem.

Moc nás těší, že se předškoláčkům u nás ve třídě líbilo.

Věříme, že se  s některými uvidíme příští školní rok ve škole.

V pardubické knihovně jsme navštívili dětské oddělení, kde jsme se dozvěděli nejen, jak můžeme získat čtenářský průkaz, ale jaké všechny krásné knížky si můžeme v knihovně vypůjčit:

dotykové, prostorové, hrací, s loutkou, s baterkou, leporela, encyklopedie, časopisy, komiksy, ....

Na závěř jsme si mohli mnoho knížek prohlédnout.

Začínají se z nás stávat čtenáři a tak být čtenářem knihovny by se nám moc hodilo.                                                  Věřím, že nás kormidelníci v tom podpoří a plavčíky do knihovny přihlási:

https://www.kkpce.cz/sluzby/prihlaska-do-knihovny/

Jelikož u nás ve škole probíhá tento týden Týden Zdraví a zdravých svačinek, zajímali jsme se i o dětské kuchařky.

  • Pátek – Vytvořte recept na zdravou svačinku!
  • O tuto výzvu se postarala Maruška svými recepty. které si doma připravila a nám je pak ve škole sama i přečetla.
  • Nás tento den čekala exkurze do pardubické knihovny, a tak jsme si u té příležitosti zde prohlédli dětské kuchařky. Podívejte se, kolik jsme jich tam našli. I mnoho inspirací na námořnickou oslavu.
  • Čtvrtek – Ruce v akci: Připrav si svačinu sám/a!

Mezi svačinkami, které si plavčíci připravili sami či s dopomocí kormidelníka, se objevilo :

jednohubky s česnekovou pomazánkou, šneci z listového těsta, domácí muffiny, i ovocný salát, který si mohla ochutnat celá třída. Společně jsme si udělali kobercový piknik a pořádně si na svých svačinkách pochutnali.

Poslední vyuč. hodinu jsme pak venku zkusili ve dvojicích stopovku  o zdravé stravě s tajenkou.

  • Středa – Den bez přidaného cukru - bez sladkostí a slazených nápojů.
  • Po jednotlivých lodičkách jsme si představili, co kdo máme v boxících bez přidaného cukru: sušené ovoce, křížaly, domácí pečivo a sušenky bez cukru, ovoce a zeleninu, ….

Ráno nás čekalo na chodbě zdravé občerstvení od osmáků.

A pak překvapení od maminky Tadeáška, která nám poslala zdravé palačinky/ lívanečky z ovesných vloček, špaldovy mouky, mandlového mléka, čekankového syrupu, červené řepy a vajíček, který jsme si o velké přestavce ve školní kuchyňce dotvořili krémem z tvarohu, mascarpone a mrazených jahod a dozdobili čerstvými malinami a malinových prachem z mrazem sušených malin. Panečku to byla dobrota!

Bylo jich tolik, že jsme se podělili i se zaměstnanci naší školy.

  • Úterý – Přines svačinu v jedné barvě!
  • Týden zdraví 7.-11.dubna 2025
  • Pondělí – Přines si zdravou svačinku!  - takto zněla výzva číslo 1.

            ​Každý si přinese zdravou svačinu a s paní učitelkou ji vyfotí.

            Z fotek vznikne galerie zdravých svačin.

Plavčíci přinesli nádherné zdravé svačinky plné zeleniny a ovoce. Výsledná fotka opravdu stojí za to!

Město Pardubice již několik let podporuje preventivní programy k podpoře zdraví dětí. Hamzova léčebna pro děti a dospělé v Luži, která projekt "Zdravá dětská noha" ve školách realizuje, má s diagnostikou dětského chodidla přímo ve školních zařízeních zkušenost už od roku 2015. Měřením každoročně zjišťují, že minimálně třetina dětí v předškolním věku má funkční vadu, která se může zhoršit, pokud není včas léčena a řešena. 

Vyšetření nohou probíhá přímo v pardubických školách. Odborníci z léčebny vyšetřují chodidla prvňáčků, tedy zhruba 1000 dětí ročně. Každá investice do prevence je lepší než investice do nutné následné péče. Často se podaří předejít mnoha ortopedickým problémům. Některé vady jsou řešitelné jen správným cvičením nebo speciálními vložkami, což se v porovnání s problémy páteře v dospělosti jeví jako drobnost.

Jsme rádi, že jsme se mohli zapojit.

V měsíci březnu jsme na naši lodi Poznání ochutnali v rámci projektu                                   

Ovoce, zelenina a mléko do škol“ exotického ovoce -  kiwi, přezdívané „čínský angrešt“, mango,

které prý dokáže splnit přání, asijskou hrušku nashi a avokádo.                                                               

I když jsme si na avokádo a mango museli chvíli počkat než nám ve třídě dozrálo, stálo to za to. 

Z avokáda jsme si pak vytvořili avokádovou pomazánku.

Dále jsme měli i ochutnávku sýrů -žervéeidam.                                                                 

Překvapení si pro nás připravil spolužák Filípek, který do bedýnky vložíl kilový balíček slaných sýrových nití, které nám moc chutnali.

Do školy jsme si přinesli své rohlíky a sami si je namazali dle chuti.

Ochutnávky byly doplněny Bovýskovými zábavnými videi, které jsme v rámci tohoto projektu shlédli.

PROJEKTOVÝ DEN S BOVÝSKEM 2025 | ochutnávka ovoce

PROJEKTOVÝ DEN S BOVÝSKEM 2025 | ochutnávka mléčných výrobků